01
Teaching Units
Teaching Units
Με τον τίτλο «Διδακτικές Ενότητες» παρουσιάζονται έτοιμες για χρήση διδακτικές ενότητες, οι οποίες σχεδιάστηκαν, υλοποιήθηκαν και αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του έργου ACTinPRISON σε Σωφρονιστικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.
Ο στόχος των ενοτήτων ήταν η ανάπτυξη γραμματισμών (γλωσσικού, μαθηματικού, ψηφιακού) μέσα από διεπιστημονικές και διαθεματικές προσεγγίσεις. Το θέατρο επίσης αξιοποιήθηκε είτε ως μέσον – τεχνικές δραματικής τέχνης— που υποστήριζε τους γραμματισμούς είτε αυτόνομα με την εκδοχή του συμμετοχικού θεάτρου που οδηγούσε σε παραστάσεις εντός του Καταστήματος Κράτησης.
Οι ενότητες αναπτύχθηκαν από κοινού με τους νεαρούς κρατούμενους, τους/τις μελλοντικούς εκπαιδευτικούς και την ερευνητική ομάδα ακολουθώντας τις παρακάτω αρχές και προσεγγίσεις:
- τις αρχές της Κριτικής Επικοινωνιακής Μεθοδολογίας, η οποία υπαγορεύει την ισότιμη συμμετοχή και την απόδοση αξίας στη γνώση κάθε συμμετέχοντα και τη γόνιμη αλληλεπίδραση ώστε να δημιουργηθεί κοινός τόπος. Δημιουργήσαμε ερευνητικές σχέσεις που να είναι βιώσιμες και με σεβασμό, μακριά από μια λογική αποικιακότητας (coloniality)
- τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα των νεαρών κρατουμένων και της ομάδας συνολικά αποφεύγοντας προσεγγίσεις σε τέτοιους πληθυσμούς που κάνουν την έρευνα «βρώμικη λέξη». Αυτό σημαίνει ότι προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ‘επιστημονική βία’ (χρησιμοποιώντας τη γνώση των συμμετεχόντων για ενδυνάμωση) σε μια γνήσια συνεργατική έρευνα που εκτιμά τις φωνές και τις αφηγήσεις των συμμετεχόντων.
- τις αρχές της πολιτισμικά ευαισθητοποιημένης διδασκαλίας που υπαγορεύουν το σεβασμό και την αναγνώριση της ετερότητας, τη δημιουργία ασφαλούς και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος και την προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες τους μέσω ενθάρρυνσης συνεργατικότητας και ανάπτυξης κριτικής σκέψης.
- τις αρχές του βιωμένου προγράμματος σπουδών Πινάρ στο οποίο δίνεται έμφαση στην προσωπική εμπειρία, στην ανάπτυξη εσωτερικού αναστοχασμού που συνδέεται με την αναζήτηση νοήματος μέσω της
εκπαιδευτικής πράξης και προτείνει την ενσωμάτωση διαφορτικών πεδίων γνώσης, αντιμετωπίζοντας τη γνώση με μια διεπιστημονική οπτική, ενώ δίνεται έμφαση στην κοινωνικοπολιτισμική διάστασης της εκπαίδευσης θεωρώντας της μάθησης αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης - τη νομαδική σκέψη (Ντελεζ), προσέγγιση που απορρίπτει τα σταθερά και
αμετάβλητα όρια, προτείνοντας μια δυναμική και ευέλικτη κατανόηση της
γνώσης και της ταυτότητας θεωρώντας ότι διαμορφώνονται συνεχώς μέσα από τις εμπειρίες και τις σχέσεις που δημιουργούνται. Η νομαδική σκέψη αμφισβητεί τα ιεραρχικά μοντέλα γνώσης δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και μια οπτική για τη μάθηση ως ένα ταξίδι συνεχούς αναζήτησης με έμφαση στη διαδικασία της μάθησης. Αντίθετα από τη στατική σκέψη, η νομαδική σκέψη υποστηρίζει τη συνεχή ροή και μετακίνηση και αποτελεί πρόσκληση σε μια ανατρεπτική και εξερευνητική προσέγγιση της εκπαίδευσης και της γνώσης μέσα από διαρκή διάλογο με το άγνωστο.
Στην ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων αποτυπώνονται οι παραπάνω αρχές και προσεγγίσεις και περιγράφεται αναλυτικά η συνεργασία όλων των συμμετεχόντων στου χώρους ισότιμης συμμετοχής, καθώς καιη αξιοποίηση των πόρων γνώσης και των
επιθυμιών των νεαρών κρατουμένων που οδηγούν και οδηγούνται από τη νομαδική σκέψη για να διαμορφώσουν ένα βιωμένο πρόγραμμα σπουδών.
Οι διδακτικές ενότητες που αποτέλεσαν εκπαιδευτική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες στους κοινούς χώρους ισότιμης αλληλεπίδρασης, μπορούν αφενός να αξιοποιηθούν σε άλλες τάξεις, σε άλλα καταστήματα κράτησης, σε πολυπολιτισμικές τάξεις εκτός Καταστημάτων Κράτησης αλλά και σε άλλα πλαίσια στη μορφή που παρουσιάζονται ή προσαρμοσμένες ώστε να απαντήσουν στις ανάγκες μιας τάξης με διαφορετική σύνθεση. Επίσης, μπορεί να αποτελέσουν έμπνευση για ανάπτυξη εναλλακτικών εκπαιδευτικών εμπειριών, εν γένει.

Από τη «Γεω-μετρία» στην κατασκευή Πυραμίδας
Γεωμετρικές έννοιες: επίπεδα και στερεά σχήματα, κατασκευές τριγώνων τετράπλευρων, τετραγώνου, πυραμίδας.
Κωδικός μαθήματος: 354gt5o

Κατασκευάζοντας χαρταετό στη φυλακή
Γεωμετρικές έννοιες, γωνίες, πλευρές, συμμετρία, κέντρο βάρους, πολύγωνα, κανονικά πολύγωνα, κατασκευές τους.
Κωδικός μαθήματος: vchbrkw

Από τα επίπεδα στα στερεά μέσω της τεχνολογίας
Eφαρμογή θεωρητικής προσέγγισης γεωμετρικών εννοιών και πρακτική εξάσκηση με διαδραστικές, διαδικτυακές δραστηριότητες
Κωδικός μαθήματος: sx6rfky

Οι υπολογιστές είναι χρήσιμοι αλλά και διασκεδαστικοί!
Τα βασικά των υπολογιστών σε συνδυασμό με Μαθηματικά, Γεωμετρία και Ψηφιακές δεξιότητες.
Κωδικός μαθήματος: lfqmwv7

Δημιουργία και επεξεργασία βίντεο με τον υπολογιστή
Επεξεργασία βίντεο, Τεχνικές χειρισμού και αναδιάταξης λήψεων βίντεο, για τη δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου.
Κωδικός μαθήματος: dzvsi7n

Από τον «Μικρό Πρίγκιπα» στους «Μικρούς Πρίγκιπες»!
Προσεγγίζοντας θεατροπαιδαγωγικά και διασκευάζοντας τον "Μικρό Πρίγκιπα"
Κωδικός μαθήματος: unknx2k
02
Concept Units
Concepts for Teaching Units
1. Περιγραφή
Με τον τίτλο «ιδέες για διδακτικές ενότητες» παρουσιάζονται προτάσεις οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν από τους/τις εκπαιδευτικούς σε διδακτικές ενότητες. Οι ιδέες αυτές είναι κατά κάποιον τρόπο αποτέλεσμα ‘αφαίρεσης’ από σειρά δραστηριοτήτων οι οποίες υλοποιήθηκαν στο ΕΑΣΚΝ και δίνουν τη δυνατότητα στον/στην εκπαιδευτικό να αναπτύξει αντίστοιχες δραστηριότητες ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της τάξη του/της.
Στην περιγραφή περιλαμβάνονται πληροφορίες για το πλαίσιο στο οποίο υλοποιήθηκε η διδακτική ενότητα από την οποία προέκυψε η ιδέα, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, η παιδαγωγική διαχείριση, στρατηγικές για την αντιμετώπιση γλωσσικών εμποδίων κ.α..
2. Θεωρητική πλαισίωση
Οι διδακτικές δραστηριότητες έχουν προκύψει σε ένα πλαίσιο στο οποίο οι νεαροί κρατούμενοι, οι μελλοντικοί εκπαιδευτικοί και η ερευνητική ομάδα λειτούργησαν ως συνερευνητές, μέσα σε κοινούς χώρους ισότιμης συμμετοχής λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω θεωρίες και προσεγγίσεις μη διακριτές μεταξύ τους:
- τις αρχές της Κριτικής Επικοινωνιακής Μεθοδολογίας, η οποία υπαγορεύει την ισότιμη συμμετοχή και την απόδοση αξίας στη γνώση κάθε συμμετέχοντα και τη γόνιμη αλληλεπίδραση ώστε να δημιουργηθεί κοινός τόπος. Δημιουργήσαμε σχέσεις, στο πλαίσιο της ερευνητικής διαδικασίας, που να είναι βιώσιμες και με σεβασμό, μακριά από μια λογική αποικιακότητας (coloniality)
- τις προσδοκίες και τα ενδιαφέροντα των νεαρών κρατουμένων και της ομάδας συνολικά αποφεύγοντας προσεγγίσεις σε τέτοιους πληθυσμούς που κάνουν την έρευνα «βρώμικη λέξη». Αυτό σημαίνει ότι προσπαθήσαμε να αποφύγουμε την ‘επιστημονική βία’ (χρησιμοποιώντας τη γνώση των συμμετεχόντων για ενδυνάμωση) σε μια γνήσια συνεργατική έρευνα που εκτιμά τις φωνές και τις αφηγήσεις των συμμετεχόντων.
- Τις αρχές της πολιτισμικά ευαισθητοποιημένης διδασκαλίας που υπαγορεύουν το σεβασμό και την αναγνώριση της ετερότητας, τη δημιουργία ασφαλούς και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος και την προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες των νεαρών κρατουμένων—αλλά και άλλων ευάλωτων πληθυσμών— μέσω ενθάρρυνσης και συνεργατικότητας με στόχο την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ενδυνάμωσης.
- Τις αρχές του βιωμένου προγράμματος σπουδών Πινάρ στο οποίο δίνεται έμφαση στην προσωπική εμπειρία, στην ανάπτυξη εσωτερικού αναστοχασμού, στο πλαίσιο αναζήτησης νοήματος μέσω της εκπαιδευτικής πράξης. Μια τέτοια προσέγγιση για το ΠΣ αφορά στην ενσωμάτωση διαφορετικών πεδίων γνώσης —αντιμετωπίζοντας τη γνώση με μια διεπιστημονική οπτική— ενώ δίνεται έμφαση στην κοινωνικοπολιτισμική διάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας που βλέπει τη μάθηση ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης.
- Τη νομαδική σκέψη (Ντελεζ), προσέγγιση που απορρίπτει τα σταθερά και αμετάβλητα όρια, προτείνοντας μια δυναμική και ευέλικτη κατανόηση της γνώσης και της ταυτότητας θεωρώντας ότι διαμορφώνονται συνεχώς μέσα από τις εμπειρίες και τις σχέσεις που δημιουργούνται. Η νομαδική σκέψη—συμβατή με τη μεθοδολογία που υιθεούμε, αμφισβητεί τα ιεραρχικά μοντέλα γνώσης δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης και μια οπτική για τη μάθηση ως ένα ταξίδι συνεχούς αναζήτησης με έμφαση σ’ αυτή καθαυτή τη διαδικασία της μάθησης. Σε αντιδιαστολή με τη στατική σκέψη, η νομαδική σκέψη υποστηρίζει τη συνεχή ροή και μετακίνηση και ως τέτοια υπαγορεύει μια ανατρεπτική και εξερευνητική προσέγγιση της εκπαίδευσης και της γνώσης μέσα από διαρκή διάλογο με το άγνωστο.
Γεωμετρία σε Δράση: Από την έννοια «Γεω-μετρία» στην Κατασκευή της Πυραμίδας
Η ιδέα καθώς και οι διδακτικές ενότητες που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν σχεδιάστηκαν για διαθεματική διδασκαλία, εστιασμένη κυρίως στη γλώσσα και τα μαθηματικά, απευθύνονται σε εκπαιδευτικού που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους που παρακολουθούν σχολείο στη φυλακή—με κατάλληλες προσαρμογές είναι αξιοποιήσιμες και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων, σε πολυπολιτισμικές τάξεις αλλά και σε συμβατικές. Τέτοιες διδακτικές δραστηριότητες προσφέρονται αφενός για την ανάπτυξη α)γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης των μαθητών, β) την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, ως μια ανθρώπινη κατασκευή όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά μαθηματικά αλλά και μη ακαδημαϊκά μαθηματικά. Για να ενθαρρύνει την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, αλλά και τη συνεργασία και μια πιο αποτελεσματική διαδικασία ένταξης και πολιτισμικής ανταλλαγής, ο/η εκπαιδευτικός θα οργανώσει την εργασία στην τάξη σε μικρές ομάδες.
Εφευρέσεις και γενικά μηχανές χρήσιμες για τον άνθρωπο
Η ιδέα καθώς και οι διδακτικές ενότητες που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν, σχεδιάστηκαν για διαθεματική διδασκαλία, εστιασμένη κυρίως στη γλώσσα και τα μαθηματικά, απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους που παρακολουθούν σχολείο στη φυλακή—με κατάλληλες προσαρμογές είναι αξιοποιήσιμες και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων, σε πολυπολιτισμικές τάξεις αλλά και σε συμβατικές. Τέτοιες διδακτικές δραστηριότητες προσφέρονται αφενός για την ανάπτυξη α)γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης των μαθητών, β) την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, ως μια ανθρώπινη κατασκευή όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά μαθηματικά αλλά και μη ακαδημαϊκά μαθηματικά.
Για να ενθαρρύνει την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων, αλλά και τη συνεργασία και μια πιο αποτελεσματική διαδικασία ένταξης και πολιτισμικής ανταλλαγής, ο/η εκπαιδευτικός θα οργανώσει την εργασία στην τάξη σε μικρές ομάδες.
Χαρταετός: θα πετάξει;
Η ιδέα καθώς και οι διδακτικές ενότητες που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν σχεδιάστηκαν για διαθεματική διδασκαλία, εστιασμένη κυρίως στη γλώσσα και τα μαθηματικά, απευθύνονται σε εκπαιδευτικού που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους που παρακολουθούν σχολείο στη φυλακή—με κατάλληλες προσαρμογές είναι αξιοποιήσιμες και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων, σε πολυπολιτισμικές τάξεις αλλά και σε συμβατικές. Τέτοιες διδακτικές δραστηριότητες προσφέρονται αφενός για τηνΟι προτεινόμενες δραστηριότητες προσφέρονται για την ανάπτυξη μαθηματικού και γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης τους, μέσα από τη συγγραφή ενός σεναρίου με αναφορά σε γεωμετρικές έννοιες και στη συνέχεια την εκτέλεση ενός θεατρικού δρώμενου βασισμένο στο προηγούμενο σενάριο.
Επίσης, προσφέρονται για την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές, που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, ως μια ανθρώπινη κατασκευή όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά μαθηματικά αλλά και μη ακαδημαϊκά μαθηματικά.
Προτείνεται η οργάνωση της τάξης αρχικά σε ομάδες για να επιλυθούν οι δραστηριότητες και στη συνέχεια σε μια ομάδα με σκοπό τη συμμετοχή όλων στη συγγραφή του σεναρίου, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και του διαλόγου, ακολουθώντας τις προτάσεις και τις επιθυμίες των μαθητών και τη ροή όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με την ομάδα και καλοδέχεται την πολιτισμική ανταλλαγή και ποικιλομορφία.
Εισαγωγή και βασικές εργασίες στο Microsoft Excel
Αυτό το σχέδιο μαθήματος και οι διδακτικές του ενότητες έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν τη διαθεματική μάθηση, εστιάζοντας κυρίως στην Τεχνολογία Πληροφορικής (ΤΠ) και στα μαθηματικά. Είναι ειδικά προσαρμοσμένο για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς ενήλικες μαθητές-κρατούμενους και για εκπαιδευτές που εργάζονται με τέτοιους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα εκπαίδευσης/κατάρτισης φυλακών. Ωστόσο, με κατάλληλες τροποποιήσεις, αυτές οι δραστηριότητες μπορούν επίσης να προσαρμοστούν για μια σειρά από ηλικιακές ομάδες και διαφορετικά υπόβαθρα κρατουμένων, είτε σε πολυπολιτισμικές είτε σε συμβατικές τάξεις.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες στοχεύουν στην ενίσχυση τόσο του ψηφιακού όσο και του μαθηματικού γραμματισμού, εξοπλίζοντας τους μαθητές με βασικές δεξιότητες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Ενισχύοντας αυτούς τους γραμματισμούς, οι μαθητές αποκτούν πολύτιμες ικανότητες που υποστηρίζουν την τελική επανένταξή τους στην κοινωνία.
Για την προώθηση της ατομικής ανάπτυξης, της συνεργασίας και της ανταλλαγής πολοτιτμικών αναφορών, το μάθημα θα χρησιμοποιήσει μια δομή μικρών ομάδων, ενθαρρύνοντας την ομαδική εργασία και την υποστήριξη από ομοτίμους. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο επιτρέπει τη διαφοροποιημένη διδασκαλία που βασίζεται σε διαφορετικά επίπεδα ικανότητας, αλλά επίσης προωθεί ένα υποστηρικτικό και περιεκτικό περιβάλλον μάθησης. Μέσω αυτής της μορφής, οι μαθητές θα αναπτύξουν πρακτικές δεξιότητες, θα βελτιώσουν την ψηφιακή επάρκεια και θα αναπτύξουν εμπιστοσύνη στη χρήση του Excel ως εργαλείου για εφαρμογές πραγματικού κόσμου.
Εισαγωγή στη Στατιστική με τη βοήθεια της τεχνολογίας
Αυτή η πρόταση διδασκαλίας, καθώς και για διδακτικές ενότητες που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν, σχεδιάστηκαν για διαθεματική/διεπιστημονική διδασκαλία, εστιάζοντας κυρίως στα μαθηματικά, τη γλώσσα και στην Τεχνολογία Πληροφορικής.
Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους, αλλά και σε εκπαιδευτές που εργάζονται με τέτοιους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα εκπαίδευσης/κατάρτισης φυλακών. Ωστόσο, με κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων με διαφορετικά υπόβαθρα, είτε σε πολυπολιτισμικές, είτε σε συμβατικές τάξεις. Οι προτεινόμενες δραστηριότητες προσφέρονται για την ανάπτυξη του μαθηματικού γραμματισμού, αξιοποιώντας πληροφορίες μέσα από το περιβάλλον στο οποίο διαβιούν οι μαθητές-κρατούμενοι, του ψηφιακού γραμματισμού, εξοπλίζοντάς τους με βασικές δεξιότητες για επαγγελματική ανάπτυξη, αλλά και γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης τους. Η οργάνωση της τάξης σε μικρές ομάδες κρίνεται απαραίτητη για την προώθηση της συνεργασίας και της ανταλλαγής πολιτισμικών αναφορών, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων. Επίσης, ιδανικό θα είναι το γεγονός να έχει προηγηθεί στο μάθημα πληροφορικής μια εισαγωγή σε λογισμικό υπολογιστικών φύλλων.
Παίζοντας με τις γνώσεις
Αυτή η πρόταση διδασκαλίας αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επιτραπέζιου ή/και διαδικτυακού παιχνιδιού γνώσεων για νεαρούς παραβάτες με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο, εμπλέκοντάς τους σε μια εκπαιδευτική και διαδραστική μαθησιακή εμπειρία. Εξοικειώνοντας τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές με σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα και εργαλεία, η δράση αυτή επιδιώκει να ενισχύσει την κατανόηση διαφόρων θεμάτων, που αφορούν στα μαθηματικά, γλώσσα και την πληροφορική, ενώ παράλληλα προάγει την κριτική σκέψη, τη συνεργασία και την αυτοπεποίθηση. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους, ωστόσο, με κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων με διαφορετικά υπόβαθρα, είτε σε πολυπολιτισμικές, είτε σε συμβατικές τάξεις. Οι δραστηριότητες σχεδιάζονται για διαθεματική/διεπιστημονική διδασκαλία, εστιάζοντας στα μαθηματικά, τη γλώσσα και την Τεχνολογία Πληροφορικής και προσφέρονται για την ανάπτυξη μαθηματικού, γλωσσικού και ψηφιακού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης τους, μέσα από την ανεύρεση, συγγραφή και επίλυση ερωτήσεων στα μαθηματικά, στην ελληνική γλώσσα και στο μάθημα της πληροφορικής. Επίσης, προσφέρονται για την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές, που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, αλλά και τη γνώση της ελληνικής γλώσσα που πολλοί την χρησιμοποιούν ως δεύτερη. Προτείνεται η οργάνωση της τάξης σε ομάδες, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και του διαλόγου, ακολουθώντας τις προτάσεις και τις επιθυμίες των μαθητών και τη ροή, όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με την ομάδα και καλοδέχεται την πολιτισμική ανταλλαγή και ποικιλομορφία.
Ο Σωκράτης και το τετράγωνο με το διπλάσιο εμβαδόν
Αυτή η πρόταση διδασκαλίας, καθώς και για διδακτικές ενότητες που εν δυνάμει μπορούν να αναπτυχθούν, σχεδιάστηκαν για διαθεματική/διεπιστημονική διδασκαλία, εστιάζοντας κυρίως στα μαθηματικά, τη γλώσσα και στο θέατρο. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους, αλλά και σε εκπαιδευτές που εργάζονται με τέτοιους εκπαιδευόμενους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι σε προγράμματα εκπαίδευσης/κατάρτισης φυλακών. Ωστόσο, με κατάλληλη προσαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες ηλικίες κρατουμένων με διαφορετικά υπόβαθρα, είτε σε πολυπολιτισμικές, είτε σε συμβατικές τάξεις.
Οι προτεινόμενες δραστηριότητες προσφέρονται για την ανάπτυξη μαθηματικού και γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης τους, μέσα από τη συγγραφή ενός σεναρίου με αναφορά σε γεωμετρικές έννοιες και στη συνέχεια την εκτέλεση ενός θεατρικού δρώμενου βασισμένο στο προηγούμενο σενάριο.
Επίσης, προσφέρονται για την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές, που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, ως μια ανθρώπινη κατασκευή όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά μαθηματικά αλλά και μη ακαδημαϊκά μαθηματικά.
Προτείνεται η οργάνωση της τάξης αρχικά σε ομάδες για να επιλυθούν οι δραστηριότητες και στη συνέχεια σε μια ομάδα με σκοπό τη συμμετοχή όλων στη συγγραφή του σεναρίου, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και του διαλόγου, ακολουθώντας τις προτάσεις και τις επιθυμίες των μαθητών και τη ροή όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με την ομάδα και καλοδέχεται την πολιτισμική ανταλλαγή και ποικιλομορφία.
Θεατροπαιδαγωγικές και δια/γλωσσικές πρακτικές - Ενότητα 1: Γνωρίζοντας το σύμπαν
Οι προτεινόμενες διδακτικές ενότητες απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία σε σχολεία εντός φυλακών. Σχεδιάστηκαν υπό μια διαθεματική προσέγγιση, εστιασμένη στην αξιοποίηση των θεατροπαιδαγωγικών και δια/γλωσσικών πρακτικών.Οι προτεινόμενες δραστηριότητες προσφέρονται για την ανάπτυξη μαθηματικού και γλωσσικού γραμματισμού, αξιοποιώντας τους πόρους γνώσης τους, μέσα από τη συγγραφή ενός σεναρίου με αναφορά σε γεωμετρικές έννοιες και στη συνέχεια την εκτέλεση ενός θεατρικού δρώμενου βασισμένο στο προηγούμενο σενάριο.
Επίσης, προσφέρονται για την εισαγωγή, τη μελέτη και την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με πολιτισμικές αναφορές, που αναδεικνύουν τη μαθηματική γνώση, ως μια ανθρώπινη κατασκευή όταν μιλάμε για ακαδημαϊκά μαθηματικά αλλά και μη ακαδημαϊκά μαθηματικά.
Προτείνεται η οργάνωση της τάξης αρχικά σε ομάδες για να επιλυθούν οι δραστηριότητες και στη συνέχεια σε μια ομάδα με σκοπό τη συμμετοχή όλων στη συγγραφή του σεναρίου, ενθαρρύνοντας την ενίσχυση και ανάπτυξη των ατομικών δεξιοτήτων και του διαλόγου, ακολουθώντας τις προτάσεις και τις επιθυμίες των μαθητών και τη ροή όπως αυτή διαμορφώνεται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης με την ομάδα και καλοδέχεται την πολιτισμική ανταλλαγή και ποικιλομορφία.
Θεατροπαιδαγωγικές και δια/γλωσσικές πρακτικές - Ενότητα 2: Μυθολογία
Οι παρακάτω διδακτικές ενότητες προτείνονται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους σε σχολεία εντός φυλακών. Σχεδιάστηκαν υπό μια διαθεματική προσέγγιση, εστιασμένη στην αξιοποίηση των θεατροπαιδαγωγικών και δια/γλωσσικών πρακτικών.
Πιο συγκεκριμένα, το θέατρο είναι η διαδικασία που φέρνει κοντά επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές/ριες και μέλη της κοινότητας προκειμένου να εξερευνήσουν από κοινού την ανθρώπινη εμπειρία, να εξασκήσουν δημοκρατικές πρακτικές και να καλλιεργήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι αξιοποιούν όλους τους επικοινωνιακούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για τη δημιουργία νοήματος (γλώσσα, σώμα, εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες, αντικείμενα), αντλούμε από τη διαγλωσσική παιδαγωγική για τον σχεδιασμό διαγλωσσικών δραστηριότήτων στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιούνται όλες οι γλώσσες των μαθητών/ριών.
Θεατροπαιδαγωγικές και δια/γλωσσικές πρακτικές - Ενότητα 3: Μικροί Πρίγκηπες
Οι παρακάτω διδακτικές ενότητες προτείνονται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε νεαρούς κρατούμενους σε σχολείαεντός φυλακών. Σχεδιάστηκαν υπό μια διαθεματική προσέγγιση, εστιασμένη στην αξιοποίηση των θεατροπαιδαγωγικών καιδια/γλωσσικών πρακτικών.
Πιο συγκεκριμένα, το θέατρο είναι η διαδικασία που φέρνει κοντά επαγγελματίες, εκπαιδευτικούς, ερευνητές/ριες και μέλη της κοινότητας προκειμένου να εξερευνήσουν από κοινού την ανθρώπινη εμπειρία, να εξασκήσουν δημοκρατικές πρακτικές και να καλλιεργήσουν επικοινωνιακές δεξιότητες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι άνθρωποι αξιοποιούν όλους τους επικοινωνιακούς πόρους που έχουν στη διάθεσή τους για τη δημιουργία νοήματος(γλώσσα, σώμα, εκφράσεις του προσώπου, χειρονομίες, αντικείμενα), αντλούμε από τη διαγλωσσική παιδαγωγική για τον σχεδιασμό διαγλωσσικών δραστηριότήτων στο πλαίσιο των οποίων αξιοποιούνται όλες οι γλώσσες των μαθητών/ριών.